O'JUL MED DIN GLEDE !

Julen kommer uansett, den for en ikke gjort så mye meg, den 24 desember kommer hvert år om en vil eller ei, men hva med gleden kommer den også når julen nærmer seg , hva er glede i julen? Familien, venner,god mat og en gave for å glede en man er glad i og bryr seg om ? Tom spurte meg, min kjære , hva ønsker du deg til jul, svaret han fikk var tårer, og jeg greide ikke å slutte, fordi det jeg ønsker meg er så uoppnåelig at det ikke er ett ønske, men ett mirakel. Ønsket mitt er kanskje ikke så stort for menig mann, men for meg er det stort, ønsket er at Tom skal få kontroll på tarmfunskjon, komme seg på toalettet, ikke sitte å gjøre på seg i sekskap, konserter eller på besøk hos venner, det er så fryktelig nedvergende for Tom, og en stor belastning for fysisk for meg av med klær, sko,skinner , vask, skift av bleier og på med rent. Nå har han hatt en veldig dårlig periode over to uker, og da kan det bli 4-5 skift om dagen, det er tøft fysisk og psykisk for meg.

Nå, etter tre år melder de fysiske skadene seg, bettenelse i skuldre, nakke, armer og rygg, psykisk sliter jeg med panikkangst, men den har jeg lært å takle når den kommer, det kjennes ut som ett begynnende hjerteinfarkt, og ett høyt stressnivå, postraumatiskstress som fører meg seg tårer, hjernetrøtthet og manglende overskudd og energi til de enkleste ting , ta telefoner, svare på sms, mail og betale regninger, det er mange gode forslag til hvordan jeg skal takle dette stresset, og jeg prøver så godt jeg kan, og følger legens råd. 

Men så er det julegleden som står for døren, jeg har tilbrakt timer foran speilet og smilt, det siste jeg prøvde var å sette en blyant mellom tennene og da smiler jeg, men det vil vel se ganske snodig å gå ut med en kulepenn på tvers, men det verste av alt, jeg måtte le, så der ble det faktisk noe glede, men det har vel ikke så mye med juleglede å gjøre . 

Ja, hva gjør en da for å skape juleglede for Tom og meg i disse travle førjulstider, hvor alle har mer enn nok å gjøre, jobb, julebord, gaver og pynting . 

Løsningen ble , vi drar til fjells, han og meg uten hjelp av hjemmesykepleien, Tom har fått ny permobil som vi skulle teste på vinterføre og vi har kjøpt og fått installert  en innendørs trappeheis i leiligheten på fjellet, muligheten til å være der på vinteren er nå tilstede. 

Mandag 14 desenber , en tur innom Rikshospitalet for å få en spesialist til å se på Toms arm-hånd etter bruddet i 2014 , positiv tilbakemelding, han ville gjøre ett forsøk, operasjon av tre fingre , en skikkelig oppmuntring. Så trengte vi en god dose med Alfred før vi dro, kjempekoselig lunsj med Camilla,Henrik og vår vesle Tanke , vi hadde en fantastisk time, og så var vi klare for fjellet. 

Vi kom opp til nydelig vintervær, minus 12 grader og stjerneklart, det var glede. , gleden var også stor at heisen virket, tenk å slippe å kjøre Tom rundt huset, full påkledning, snømåking og inn på baksiden .

Glede var det også å våkne opp til stillhet, ta heisen opp , fyre på peisen, spise frokost og se på alle fuglene i julenekene, lyset som jeg har hengt opp i furua . Glede er også å bruke den tiden det tar, før vi tar vår vanlig runde inn til Geilo sentrun, og cafe mocca , stor gkede . 

Glede å greie å dusje Tom selv og til og med ta en badstu sammen, nærmest med svidd rompe som innsats, men vi greide det. 

Juleglede har vi skapt med å handle litt julpresanger i rolige omgivelser, alle har tid til å si hei og ta seg en liten prat eller de lurer på om vi trenger hjelp . 

Får å komme i litt julestemning, er det røkelse, levende lys på bordet og fyr i peisen , Amyrylles pyntet i krukker, en svibel som dufter nydelig og en flott julestjerne på bordet med små ultrær lagd av drivved. Og i går lagde vi sildesalat, sursild og marsipangriser og marsipankuler . 

Men uansett hva jeg har ordner og  gjør i stand , så føler jeg ingen stor glede. Det ligger en dyp sorg der inne, og gleden greier ikke å ta overhånd. Hvorfor er det slik , er jeg ikke normal lenger, som ikke klarer å føle den ekte julegleden ! 

Uansett så kommer julen og forhåpentligvis med den så kommer JULEGLEDEN  og !

 

 

4 kommentarer

Norwegian Housewife

17.12.2015 kl.23:15

Sender deg litt juleglede her fra Kongsberg. Her er treet oppe, julekakene i boksen, kransen på døra og gavene under treet:-) For meg hjelper det noen ganger å høre på musikk. God gla julemusikk. Håper du finner juleroen. Klemmer til deg. <3

etslagforlivet

18.12.2015 kl.13:12

Norwegian Housewife: tusen takk, alle trenger litt juleglede, det er nok mange pårørende somm sliter der ute i den søte juletid , og som jobber iherdig for å skape hygge og glede i julen. Enig med deg , jeg liker også veldig godt å høre julemusikk, den får meg til å føle ro, men musikken bringer også frem en tåre eller to , men først og fremst ro. Juleklem til deg og dine

Anne

18.12.2015 kl.18:51

Jeg har lest mye av bloggen din, jeg vil lese mer.

Jeg sitter selv med en sorg, - når sykdom rammer den kjæreste kjære...

Jeg sitter for ofte og tenker på alt vi hadde,- prøver å fokusere mer på hva vi har. Det er noen ganger vanskelig, men ofte går det fint!

Du skriver fint, våre like, men ulike utfordringer gjør at det treffer meg. Takk.

Jeg håper at dere får en fin jul fylt med hygge og glede!

Jeg sender en juleklem!

Anne

etslagforlivet

18.12.2015 kl.23:16

Anne: det er så utrolig tøft og vondt når sykdommen rammer den aller kjæreste man har , en føler seg ofte alene med sorgen, selv om flere er flinke til å stille opp. Så er ikke alltid forståelsen for hvordan vi har det like stor forståelig nok, har de ikke opplevd noe lignende så er det ikke lett å sette seg inn i vår situasjon. Mange mener at de har greie på det meste og har tusen råd hvor 999 av de ikke er gjennomførbare . Noen ganger tenker jeg at alle burde ha en uke med ansvar for ett annet menneske for oppleve den virkelige hverdagen vår . Men slik fungerer det ikke. Vi får gjøre det beste ut av dagen, kvelden og natten , det er for mitt vedkommende en 24 timers jobb., og den har jeg valgt selv og mener fremdeles at jeg tok ett riktig valg ! Julegleder i fra meg sendes til deg !

Skriv en ny kommentar

etslagforlivet

etslagforlivet

59, Oslo

Langt nede og høyt oppe. Gir aldri opp. Omsorgsfull for alle som trenger det. Veldig trett om morgenen.

Kategorier

Arkiv

hits